Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki. Na początek dużo zdrówka dla wszystkich wytrzymałości i jeszcze raz zdrówka.

Mam pytanie czy znacie kogoś lub z doświadczenia wiecie coś na temat przepukliny pępkowej/kresy białej??
Interesuje mnie kolaboracja ze sportami siłowymi lub sylwetkowymi.
Mianowicie kilka lat wstecz nabawiłem się tej przypadłości przez nieodpowiednią dietę i tamtejsze problemy z metabolizmem. Nie będę się rozpisywał co do przyczyny po prostu zostałem tym nieszczęśnikiem przez brak wiedzy na temat odżywiania.
Zalegający pokarm i zła postawa spowodowały rozejście mięśni prostych tuż nad pępkiem (kresa biała) w miejscu gdzie występuje naturalny otwór fizjologiczny (wiedza od Pani doktor).
Właśnie przez ten otwór który powinien mieć około 2mm (u mnie pewnie więcej) przedostaje się tłuszcz trzewny na zewnątrz jamy brzusznej. Nie jest to groźne w moimi przypadku bo nie są to fragmenty jelita i całość ma w maksymalnym napięciu brzucha 2x2.5cm (badanie USG) jednak przeszkadza mi to trochę.
Czy to jest kwestia psychiki być może, ale jak każdemu z Nas na tym forum zależy na poprawie sylwetki więc pytam z ciekawości kogoś kto zna sportowców z tą przypadłością lub sam tego doświadczył.
Dodam również że miałem zabieg zszycia 'wrót przepukliny ' jednak wciąż przez brak odpowiedniej wiedzy i słaby gorset mięśniowy zaliczyłem powrót.
Z reguły nie przeszkadza mi to w funkcjonowaniu i podczas treningu też nie boli, czasami tylko trochę swędzi blizna jak włosek się wbija czy coś, ale wku***@ mnie to sami sobie wyobraźcie dlaczego bo wiem że nikt nie chciałby tego mieć

Bardzo proszę o opinię jeżeli wiecie cokolwiek na ten temat pomijając podstawy które znam już na pamięć

Pozdrawiam Wszystkich i życzę jak najwięcej zdrowia : )